Kan et december-barn blive professionel fodboldspiller?

Har man større chance for at blive en god fodboldspiller, hvis man er født tidligt på året? Og er man allerede et skridt bagud, hvis man er født i december?

Hos Tonsser har vi kigget lidt på den professionelle verden for at se, hvornår på året det er bedst at være født, hvis man drømmer om at blive professionel.

tonsser-infoboxDet er ingen hemmelighed, at det som regel er de største og stærkeste spillere, der bliver valgt, når der skal stilles hold i weekenden.

Internationale undersøgelser peger da også på, at fodboldspillere, der er født i januar, og har haft flere måneder til at udvikle sig, har større chance for at blive professionel end spillere født i december.

December VS Januar

Hvordan ser det så ud i Danmark? Nedenfor ser I en startopstilling for et hold, der udelukkende består af fodboldspillere født i december mod et hold med fodboldspillere født i januar. (artiklen fortsætter efter billedet)

dec-vs-jan-lineup Man skal ikke være den store fodboldekspert for at kunne se, at januar-holdet har de største profiler. Til gengæld skal man være lidt af en fodboldnørd for at kunne genkende navnene på alle spillerne fra Team December.

Det er ganske symptomatisk for Team December, at de faktisk ikke kan mønstre en hel bænk, da de kun har samlet 13 spillere at gøre godt med, hvilket kun er cirka 3,5% af alle Superliga-spillere.

På den anden side finder vi det stærke Team Januar, hvis største problem ikke var at finde spillere, men derimod valget om hvorvidt det skulle være Kamil Wilczek eller Morten Duncan Rasmussen, der startede inde i angrebet. Hos Team Januar har vi haft hele 38 spillere at vælge imellem, hvilket er 10,2% af alle Superliga-spillere.

Hvis vi kigger lidt på tallene, så danner der sig da også en tydelig tendens i forhold til overvægten af professionelle spillere født i januar kontra spillere født i december. Og hos Superliga-klubbernes U19-spillere er det endnu mere tydeligt. (artikel fortsætter efter billede)

foedselsmaaned-senior-u19Hvis vi kigger på U19-spillerne (381) hos Superliga-holdene, så er talene endnu højere, hvor hele 53 spillere er født i januar (13,9% af de 381), og kun 9 spillere er født i december (3,5% af de 381).

Spiller det nogen rolle, om man er født d. 31. december, i stedet for d. 1. januar, kun en dag senere?

Fødselsmåned afgør ikke potentiale

På trods af at der er flere spillere født i december, der slår igennem som professionel fodboldspiller, så er fødselsmåneden ikke en faktor i forhold til spillerens potentiale, hvilket også ses på nedenstående billede. Det skal ikke være en afskrækkende tendens, men derimod et tegn på, at man skal arbejde hårdere for at slå igennem i ungdomsårene.

pro-players-decjanEn af årsagerne til, at der er langt flere professionelle spillere født i januar, skal måske findes i børns store fysiske udvikling i ungdomsårene. Den mere fysisk udviklede spiller kan fremstå stærkere og potentielt bedre end den yngre og mindre fysiske spiller. Det er dermed op til spilleren at gøre opmærksom på sit potentiale, uanset fysik, og op til træneren at opdage og dyrke det potentiale. 


Hos Tonsser vil vi gøre alt for, at alle har lige chancer for succes, gennem hårdt arbejde og dedikation, uanset fødselsmåned.