Club Ranking: Danmarks Bedste Ungdomsafdeling

Tonsser Club Ranking

 

  • Tonsser sammenligner danske fodboldklubbers ungdomsafdelinger med hinanden og rangerer dem i forhold til ungdomsniveau, kampform, hjemmeavlede spillere, u-landsholdsspillere og gennemsnitsalder.
  • FC Nordsjælland har med en Tonsser Rating på 6,2 Danmarks bedste ungdomsafdeling foran AaB, Brøndby IF og AGF.
  • Sidste sæsons sølvmedaljetagere fra Sønderjyske vurderes som Superligaens lavest rangerede ungdomsafdeling og overgås blandt andre af en række 2. Divisionsklubber med en 37. plads.
  • HB Køge og Vejle Boldklub har med afstand 1. Divisions bedste rating og er begge at finde i top ti i den samlede rangering.
  • Superliganedrykkerne Hobro IK rangeres som nummer 45 og er den lavest rangerede 1. Divisionsklub.
  • De bedst placerede 2. Divisions klubber er Holbæk BI, Hellerup IK og Jammerbugt FC med placeringer lige uden for top 10.

Fodbold er meget andet end penge, stjernespillere og trofæer. Fodbold er også passion og en platform til realisering af drengedrømme. Hver dag arbejder utallige håbefulde fodboldspillere over hele landet for at udvikle deres færdigheder og nå nye mål, så deres drømme en dag kan blive opfyldt. Disse spiller udgør ikke bare den danske ungdomsscene, men også det grundlag, som de danske fodboldklubber skal bygge videre på i fremtiden. Talentarbejde er kort sagt dansk fodbolds fremtid, og derfor sammenligner Tonsser fodboldklubbernes ungdomsafdelinger med hinanden for at skabe et bedre overblik over det danske talentmiljø. Tonsser har vurderet alle danske fodboldklubber fra Superliga til 2. Division på en række parametre. Specielt parametrene “Kampform”, “Niveau” og “U-landshold” er bygget på efterårets kampe og holdenes placering i efterårets ungdomsrækker (U14 til U19).

Club Ranking Parametre

Tonsser Rating: Det samlede gennemsnit af klubbernes score på de fem nedenstående parametre.

Niveau: Klubbernes evne til at have hold i landets bedste og næstbedste ungdomsrækker (U14-U19). Denne data bygger på holdenes placeringer for efteråret 2016. En score på 10 svarer til at have fem hold i den øverste og fem hold i den næstøverste række.

Kampform: Klubbernes præstationer for efteråret 2016 på deres respektive ungdomshold (U14-U19). En score på 10 svarer til, at klubben har et totalt pointgennemsnit på tværs af alle ungdomshold på 3 point.

Hjemmeavl: Hvor stor en andel af klubbens førstehold udgøres af hjemmeavlede spillere 23 år og yngre. En score på 10 svarer til 100%, hvorimod en score på 0 svarer til 0%.

U-Landshold: Klubbernes evne til at træne spillere, der ender med at få spilletid på de danske ungdomslandshold (U16, U17, U18, U19 og U21). En score på 10 svarer til totalt 20+ spillere på tværs af de danske ungdomslandshold, hvorimod en score på 0 svarer til totalt 0 spillere på tværs af de danske ungdomslandshold.

Gennemsnitsalder: Hvor villige er klubberne til at satse på deres ungdomsspillere. En score på 10 svarer til, at gennemsnitsalderen på en klubs førstehold er 20 år eller yngre, hvorimod en score på 0 svarer til, at gennemsnitsalderen på en klubs førstehold er 30 år eller ældre.


FC Nordsjælland i front – HB Køge yngst

FC Nordsjælland har ud fra vores parametre Danmarks bedste ungdomsafdeling med en samlet Tonsser Rating på 6,2. Det er især i forhold til gennemsnitsalder, at FC Nordsjælland trækker fra. Her scorer klubben 8,5, hvilket er bedst af samtlige Superligaklubber, imens man kun overgås af Aalborg BK, hvad angår antallet af hjemmeavlede spillere på klubbens førstehold. For at øge fokusset på ungdomsspillerne, har vi valgt kun at medtage hjemmeavlede spillere, der er 23 år eller yngre, da det omhandler ungdomsspillere og klubbernes satsning på ungdom og i særdeleshed egen ungdom.

På pladserne bag FC Nordsjælland ligger tre Superligaklubber tæt med AaB (5,6) i spidsen foran Brøndby IF (5,6) og Aarhus GF (5,3). Imens Brøndby er landets bedste klub til at udvikle ungdomslandsholdspillere, har AaB (sammen med Randers FC) flest ungdomshold i landets bedste og næstbedste rækker. AGF scorer solidt og stabilt i samtlige kategorier på nær antallet af hjemmeavlede spillere, og lander derfor på en fjerdeplads.

Lige bag puljen af Superligaklubber i front har to 1. Divisionsklubber sneget sig med i top ti i Tonsser Club Ranking. Der er her tale om HB Køge og Vejle Boldklub, der begge har en Tonsser Rating på 4,3 og dermed distancerer hele syv Superligaklubber. Med en score på 8,6 har HB Køge Danmarks yngste førstehold (21,4 år). I samme kategori ligger Vejle Boldklub også pænt til med 7,0 (23 år).


Flere 2. Divisionsklubber pænt med

Tonsser Club Ranking omfatter de 50 fodboldklubber, der fordeler sig i Danmarks tre bedste fodboldrækker og inkluderer dermed også samtlige 2. Divisionsklubber. Iblandt disse er der flere klubber, der trods deres størrelse og status som 2. Divisionsklubber klarer sig langt bedre end udgangspunktet umiddelbart tilsiger.

De bedst placerede 2. Divisionsklubber er Holbæk BI, Hellerup IK og Jammerbugt FC, der befinder sig fra en 11. til 13. plads. Fælles for alle disse er, at de har nogle af landets yngste trupper med ratings på henholdsvis 8,0 (22 år), 8,1 (21,9 år) og 8,4 (21,6 år) og desuden også scorer relativt højt i ”Kampform”, der er klubbernes præstationer på ungdomsniveau. Også B93, Thisted FC og Hvidovre er at finde i top 20 og distancerer dermed tre aktuelle Superligaklubber.


Flere Superligaklubber blandt de ældste

Imens Lyngby Boldklub indtager en 18. Plads og Viborg FF også lige formår at snige sig ind i top 20, er AC Horsens og SønderjyskE begge at finde i rangeringens nederste halvdel. Fælles for flere af de lavest scorende Superligaklubber er, at de alle har en relativ høj gennemsnitsalder. Således opnår Lyngby Boldklub tabellens dårligste score med 3,1 (26,9 år) skarpt forfulgt af Viborg FF med en score på 3,7 (26,3 år), Hobro IK med en score på 3,8 (26,2 år) og AC Horsens med en score på 4,1 (25,9 år).


Sølvvindere er Superligaens lavest rangerede

Selvom alle de seks øverste klubber i Tonsser Club Ranking til dagligt gør sig i Superligaen, er det ikke alle fra Danmarks bedste række, der er godt kørende på ungdomsfronten. Med en Tonsser Rating på 2,6 er sidste sæsons sensationshistorie SønderjyskE således at finde helt nede på en samlet 37. plads. SønderjyskE er dermed ikke bare tabellens dårligst rangerede Superligaklub, men overgås derudover også af otte 1. Divisionsklubber og 15 2. Divisionsklubber.

Sønderjyderne scorer især lavt i kategorierne ”Niveau”, ”Hjemmeavl” og ”U-Landshold” og kan reelt kun konkurrere med sine ligakonkurrenter, hvad angår klubbens præstationer på tværs af ungdomsholdene, hvor man opnår en score på 5,0. Det er dog alligevel ikke SønderjyskE, der har færrest hjemmeavlede spillere i Superligaen. Her scorer Viborg FF (0,4), Lyngby BK (0,4) og AC Horsens (0,9) alle under 1,0, imens FC København trods en samlet sjetteplads på Tonsser Club Ranking her kun opnår en værdi på 1,5.


1. Divisionens tophold i bunden


Hobro IK og Vendsyssel FF er trods sin status som 1. Divisions absolutte tophold og øjeblikkelige bejlere til Superligaen begge at finde i Tonsser Club Rankings nederste halvdel. Imens Vendsyssel indtager 39. pladsen ligger Hobro placeret på en 45. plads. Kun fire 2. Divisionsklubber og Fremad Amager fra 1. Division er dermed placeret lavere end Hobro. Allernederst i Tonsser Club Ranking ligger Aarhus Fremad med en Tonsser Rating på 1,1. Det skal dog medtages, at Aarhus Fremad rangerer lavest, da de ikke har ungdomshold i U14, U15, U16, U17 og U19 rækkerne.


Hvorfor lave en Club Ranking?

Målet med vores Club Ranking er at skabe transparens i fodboldverdenen – hvorfor den udelukkende bygger på objektiv data. No bias, no bullshit. Ligesom enhver anden industri har fodbolden måske mere end nogen anden brug for indsigt og gennemsigtighed for at træffe bedre beslutninger. Så vores forhåbning er, at klubber og involverede ser vores Club Ranking, som en mulighed for at reflektere og et redskab til at gøre tingene endnu bedre, end de gør i dag.” – Peter Holm, CEO hos Tonsser


Analysen er udarbejdet af Tonsser, blandt andet på baggrund af data fra:

Tonsser (Pointgennemsnit for hver klubs U14, U15, U16, U17 og U19 hold)
Klubberne (Hjemmeavls status for klubbernes spillere + førsteholdstrupper + gennemsnitsalder for førsteholdstrup)
DBU.dk (Hjemmeavls status for klubbernes spillere + Niveau for klubbernes respektive ungdomshold + U-landsholds spillere for U16, U17, U18, U19 og U21)

I tilfælde af spørgsmål kontakt:
Jonathan Weng (jonathan@tonsser.com)
+45 24 20 75 99
Tonsser


Mediedækning

 

 

 

 

Skrevet af Jeppe Grønning